Burggooi
Logo Logo

Architect aan het woord

Cor Paauwe en Mirjam van Dam van architectenbureau HFB hebben samen het ontwerp van de herenhuizen en 2 onder 1 kapvilla's in de Kloostertuinen gemaakt. Aan de hand van een presentatie en een wervelend verhaal vertellen ze wat hen inspireerde, wat er bijzonder is en welke kleine details een groot verschil maken.

Oudhollands en ambachtelijk

“We hebben ons laten inspireren door een huis uit de jaren twintig met typisch Hollandse bouwstijl. Deze stijl kenmerkt zich onder andere door stevige dakgoten, een luifel boven de voordeur, rollagen in het metselwerk, forse raamkozijnen met verfijnde raamverdeling en het gebruik van twee materialen in de gevel. In dit geval hout en baksteen. Ook de dakkapellen met een bescheiden hoogte zijn typerend voor de Hollandse bouwstijl.

Al deze details zorgen er samen voor dat deze huizen kloppen. Van buiten én van binnen. We zijn blij dat BPD kiest voor het gebruik van heel hoogwaardige materialen die mooi verouderen zoals echt hout, zinken kralen en afvoeren en keramisch gebakken pannen. Hierdoor krijgt het geheel een ambachtelijke uitstraling die zo mooi past bij de Hollandse bouwstijl.”

“BPD heeft een hoog ambitieniveau voor de ontwikkeling van dit laatste stukje Burggooi. Dit wijkje moest nog mooier, groener en luxer worden. Voor ons een leuke uitdaging om daar met passende architectuur en materialisering invulling aan te geven. Daarbij moesten we natuurlijk de bestaande bebouwing niet uit het oog verliezen, zodat deze nieuwbouw mooi aansluit bij de fraaie Karmelietenlaan.”

Eenheid in verscheidenheid

“De variatie in de Kloostertuinen is heel groot. Er zijn in de basis al zo’n negen verschillende woningtypes en door optionele aanpassingen van kopers wordt die verscheidenheid alleen maar groter. Precies zoals het past bij een villawijk. Omdat we ook de rust en eenheid willen bewaren, hebben we gekozen voor het gebruik van drie kleuren gevelsteen en twee kleuren hout die weer overeenstemmen met de kleur van de daken. De daken zijn bewust donker gehouden, zodat de geïntegreerde zonnepanelen nog minder opvallen. En altijd zijn de dakgoten en kozijnen helder wit. Voor het mooiste contrast.”

Opvallend groener en ruimtelijker

“De opzet van de Kloostertuinen is opvallend ruimtelijker en groener dan de eerdere fases van Villapark Burggooi. Ook de groene hofjes in het hart van het wijkje zijn nieuw. Ze geven op een prettige manier lucht aan dit deel van de nieuwbouwwijk. Een echte aanwinst vinden wij. In de Kloostertuinen komen twee-onder-een-kapwoningen aan het water en aan een mooie, statige laan. Waar je ook voor kiest, je geniet altijd van wonen op een riante kavel met een diepe voor- en achtertuin.”

De specials van de Kloostertuinen

Elk oud-Hollands dorp heeft een paar bijzondere huizen die bijzondere zichtlocaties markeren. Zo ook in de Kloostertuinen. Enkele huizen springen eruit door hun witte gevelsteen. En dan zijn er nog de tweekappers met vrijstaande garage. Deze krijgen standaard een zijerker die door het doortrekken van de kap helemaal onderdeel uitmaakt van het huis. Typisch jaren twintig. We hebben deze huizen bewust een zijerker gegeven, zodat ze zich openen naar de straat en het huis meerdere ‘voorzijdes’ krijgt.”

Is het nou één huis of twee?

“Er zijn symmetrische en asymmetrische tweekappers. Allemaal bijzonder breed en dus ruim. Vooral bij de asymmetrische twee-onder-een-kapwoningen lijken de twee huizen samen een vrijstaande villa. Dit komt door de wisselende kaprichtingen, variërende goothoogtes en de positie van de entrees. Het leuke is dat achter de gevels ook nog geheel andere woningplattegronden schuilgaan. En daarmee komen we tegemoet aan verschillende woonbehoeften. Waar het ene huis een heerlijke leefkeuken aan de voorzijde heeft, is het andere weer dieper of heeft het extra ramen in de zijgevel op de verdieping. De Kloostertuinen biedt echt voor elk wat wils. We kijken uit naar het eindresultaat. Dit wordt heel mooi!”

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?